Berättarafton i Ankarsund

AktuelltPosted by Marit Bergfors Tue, October 18, 2016 18:31:10

Söndag 2 oktober anordnade hembygdsföreningen Gratian en berättarafton i Ankarsunds Folkets Hus. Ett fyrtiotal besökare mötte upp.

Förre radioprofilen Carl-Axel Nordenberg redogjorde för hur det kom sig att han så småningom i sina radioinslag fokuserade på berättarkonsten, vad som gör berättelserna särskilt fängslande och gav prov på olika berättartekniker. Han betonade att vi alla har unika berättelser eftersom varje upplevelse är unik för varje enskild individ.

Vi fick bland annat lyssna på en berättelse av Lloyd Melin, född och uppvuxen i Canada, med ursprung i Norrbäck på Stöttingfjället, som lärt sig den norrländska dialekten av sina föräldrar.

Vi fick även lyssna till Edla Nilssons skildring av ett björnmöte. Edla var från Ankarsund och medlem i den begåvade berättarsläkten Brandum.

Efter en paus med goda hemgjorda bakverk av hembygdsföreningens medlemmar fick vi oss till livs några berättarinslag från deltagare i publiken som känt inspirationen flöda under Carl-Axels föredrag.

Som avslutning fick vi lyssna till en av Carl-Axels omtalade intervjuer med den lilla flickan Angelika från ensamgården i Vardofjäll.

Även om Carl-Axel Nordenbergs fokus är att berätta om berättarna är han själv en fängslande berättare som kan skjuta in de livgivande och målande detaljerna i sina berättelser.