Protokoll 2017-11-19
ProtokollPosted by Marit Bergfors Fri, February 16, 2018 15:56:44Protokoll fört vid styrelsemöte söndag 19 november 2017 hos Inga-Lisa och Stig
Närvarande: Sven-Ola, Britt-Inger, Natascha, Johnny och Stig.
Anmält förhinder: Anna, Nils-Uno, Toolie och Marie.
§ 1/ Mötet öppnades.
§ 2/ Till justerare utsågs Britt-Inger Pettersson.
§ 3/ Föredragningslistan godkändes.
§ 4/ Minnesanteckningar från 27 augusti upplästes, kommenterades och de beslut som tagits godkändes.
§ 5/ Berättarafton i Umnäs församlingshem med temat -Skolan 175 år samlade ett 30-tal besökare. Stig Anderback berättade om utställningen -En sagolik skola, som kommer till Västerbottens museum våren 2018. Den har tidigare visats på Valdemarsudde i Sthlm. En antologi om skolan, skriven av skolfolk från vårt län har tagits fram av Västerbottens hembygdsförbund och ges ut i slutet av året. Gratianbygdens skolhistoria speglar hur befolkningstalen har förändrats i bygden.
År 1932 fanns 32 fasta skolor och 4 ambulerande i Stensele församling. Av dessa fanns 7 fasta skolor i Gratianbygden. Från år 1997 finns endast skolan i Slussfors. Under utbyggnaden av vattenkraften i området hade ex.vis Ankarsunds och Umnäs skolor vardera 70-talet elever. Utbyggnad av vägar och skolskjutsar och minskad befolkning, från ca 1300 invånare till i dag ca 500, är orsaken.
Många skolminnen berättades,både glada och humoristiska men också sorgliga. Men det fanns också plats för andra historier som Likheten mellan en man och en hund: -Om Du håller dem i öronen, ser dem djupt i ögonen och pratar långsamt och tydligt, så är det nästan som de förstår vad Du säger...
Siv Grubbström, pensionerad lärare i bygden, läste en tänkvärd dikt om Skolvägen under 1940-talet och Inga-Lisa Örnehult-Svaleskog, född 1925, berättade från sin skoltid. Hon ansåg att det mesta hade förändrats till det bättre för våra barn. Carl-Axel Nordenberg, som började sin lärargärning i Ankarsund i en ny skola med 4 lärare kunde nu, som bofast i byn, uppleva hur avfolkningen förändrat byarna i området.
Servering och lotterier med skänkta vinster bidrog till den goda stämningen liksom allsången med Bert-Ove Lönnback som försångare och Lisbeth Stenvall vid orgeln.
Hembygdsföreningens ordförande Sven-Ola Lönnback avslutade med ett tack till alla som hjälpt till med gåvor och arbete.
Lotterier och servering gav 2983 kronor till kassan.
§ 6/ Gratianbladets innehåll januari 2018 handlar om getarpojken Johan Holger Nilssons märkliga liv, om syndikalisterna i Ankarsund, om intresset för ny beställning av Gratianflaggan och om förslag från medlemmarna om intressanta utställningsteman på Bygdemuseet Gratian. Vidare gamla foton
§ 7/ Följande uppslag till utställningstema för sommaren 2018 kom fram i våra diskussioner: Barnafödande förr i tiden. Stig fick i uppdrag att kontakta Gunnar Knutsson i Vilhelmina. Hans mor var barnmorska och hennes väska med mtrl finns i Gunnars ägo. Vidare utställning om samekulturen i våra bygder. Sven-Ola tar fortsatt kontakt med Sigrid Stångberg, Tärnaby, ang. foton och föremål.
§ 8/ Stig informerade om träff i Skellefteå med styrelserepresentanter från Norrbottens och Västerbottens hembygdsförbund. Information gavs om hembygdsrörelsens kulturmiljöprogram och beslut togs om erfarenhetsutbyte. Mer information om nämnda program kommer att ges vid styrelsemöte den 2 december i Umeå där Sven-Ola och Stig deltar.
§ 9/ Vi diskuterade om ev ny beställning av Gratianflaggan. Beslut togs att medlemmarna får göra en intresseanmälan i nästa Gratianblad om vilka som vill köpa den. Vidare samtalade vi om Gratianlöparen som vävdes för ett antal år sedan. Sven-Ola skulle söka närmare information.
§ 10/ Nästa styrelsemöte sker i januari 2018 hos Britt-Inger och Felix på Forsnacken. Lämplig söndag kl. 18. Ordf och sekr kallar.
§ 11/ Ordföranden avslutade mötet.
Vid protokollet
Stig Anderback
Sekreterare
Sven-Ola Lönback Britt -Inger Pettersson
Ordförande Justerare
- Comments(0)//blogg.hembygdgratian.se/#post42