Verksamhetsberättelse 17/18

ProtokollPosted by Marit Bergfors Thu, June 21, 2018 18:30:28

Verksamhetsberättelse för år 2017-18

Styrelse:

Ordinarie ledamöter: Ersättare: By:

Sven-Ola Lönnback ordf till 2018 Toolie Anderback till 2019 Umnäs

Stig Anderback, sekr till 2018 vakant till 2018 UmnäsForsm

Bo Anders Johansson till 2018 Johanna Näslund till 2019 A-sundForsm

Marie Persson till 2018 Natascha Beran till 2018 Umnäs

Johnny Söderlund till 2019 Barbro Karlsson till 2018 Harrvik/Nordan

Britt-Inger Pettersson till 2019 vakant Slussfors Anna Ahlenius till 2019 Nils-Uno Ahlenius till 2019 Bastansjö

Revisorer: Svante Anderback och Ulrik Dahlgren, ersättare Malin Rådbring.

Styrelsen gavs mandat att lämna förslag till kandidater till årsmötet 2018.

Under året har sex protokollförda styrelsemöten hållits samt som tidigare flera arbetskvällar inför sommarutställningen. Under sommaren 2017 var utställningens tema Tidskriften Västerbotten 1920-2014 samt textilier. Tyvärr kunde inte elever från Slussfors skola besöka Bygdemuseet på grund av brist på pengar till bussresan. Ingen utsågs till närningslivsstipendiet under 2017.

Under sommaren var endast 88 besökare inskrivna i Bygdemuseet varav 7 under 15 år. Detta kunde bero på att vi inte hade något inträde under öppningsdagen. Samma tendens upplevde vi även nu att många nöjde sig med servering och loppmarknad. Hur kan vi öka intresset för Bygdemuseet?

Utställningarna liksom möjligheten att på TV-skärm titta på cd-inspelningar var som tidigare uppskattade. Inspelningar från skogsaverkningar från såväl tidigare som nutid har väckt många minnen.

Under vecka 28 var Hanna Fransson guide. Öppethållandet under helgerna har som vanligt skötts av föreningens styrelse och medlemmar.

Vid öppningsdagen hade Intresseföreningen Umnäsara ordnat servering och hemslöjdsförsäljning och även loppmarknad och Gratianryttarna bakade bröd.

Föreningens skrifter har som tidigare år sålts under sommaren men efterfrågan har minskat kraftigt. Inkomsterna för föreningen har varit små under verksamhetsåret och sammantaget har utgifterna varit betydligt högre.

Årets berättarafton hölls i Umnäs församlingshem med tema skolan 175 år. Där berättade bland annat Inga-lisa Örnehult Svaleskog skolminnen. Efteråt var det servering och lottförsäljning. Drygt 40 personer kom till en mycket intressant och trivsam eftermiddag.

Marit Bergfors ansvarar som tidigare för vår hemsida. Föreningens hemsida är nu under anslutning till Sveriges hembygdsförbunds www.hembygd.se . Marie Persson ansvarar för detta. Vi finns nu också på facebook.

Som tidigare har två nummer av Gratanbladet getts ut under verksamhetsåret med hjälp av Pia Sjögren och Maja Anderback. Tidningen skickas nu enbart till de ca 160 medlemmarna.

Vi gläds som vi alltid gjort över alla våra medlemmars intresse för hembygden och hoppas att det håller i sig också i fortsättningen!/Styrelsen