Kulturdag

AktuelltPosted by Marit Bergfors Sun, September 02, 2018 09:19:10

Kulturdag i Gratianbygden 19 juli.

Trots den intensiva värmen och strömavbrott var skolsalen i Bygdemuseet Gratian i Umnäs fullsatt av intresserade åhörare.

I sitt välkomsttal talade Stig Anderback om kulturarvets betydelse för den personliga identiteten. Han beklagade att historieämnet behandlas så styvmoderligt i den svenska skolan. När vi kan vår egen historia är vi trygga och kan öppna dörren för andras. Detta leder till att vi förstår vår egen kultur och därmed andra länders invånare . Därmed bekämpar vi rasism och främlingsfientlighet.

Därefter påmindes vi om de krönikespel som skrivits och spelats i Gratianbygden. Den teaterlärde prästen Sten Wedmar, nu boende i sin hemstad Västerås, berättade hur det var att regissera amatörer i bygden.
Det första krönikespelet skrevs av kantor Gottfrid Steen i början av 1950-talet. Detta stimulerade Lars Lönnback att skriva Krönikespelet om Gratianfamiljen.

Nästa programpunkt handlade om samiskt språk, kultur och samiska ortnamn. Äntligen fick vi svenskar veta vad det samiska ordet Gratian betyder. (avsmalnande sjö och sund omgiven av klippor).

Så blev det läsning ur litterära texter. Ankarsunds -sonen Bo Anders Johansson läste bland annat ur Helmer Grundströms poesi som exempel på det norrländska kynnets kärvhet och osminkade iaktagelser:

Milan hostade till och slog
Kolarn ramlade i och dog
Inte en kota blev kvar av karn
Käringen med sina nie barn
drevs av nöden på socknen ut.
Annars var allt som det var förut.

Umnäsättlingen Lundaakademikern Lars-Olof Delsing tog upp emigrationen till USA från de stora familjerna i Gratianbygden. Han gick tillbaka ända till 1700-talet och visade på sambandet från en individ till dagens många släkter i vår bygd.

Programmet lättades upp av sång till dragspel av Sven-Åke Dahlgren och Bert-Ove Lönnback. Man sjöng också unisont Gratiansången om Sara jonsdotter som 1809 flydde från kriget upp till Gratiajaure, dvs nuvarande Umnäs. Andra sånger handlade om känslan och kärleken till hembygden.

Till sist gick alla, utmattade av värme och kultur, till restaurang Umnäs Adventure där Kjell-Roger Skard hade dukat upp med smörgåsar med såväl kalla som varma drycker.