Berättarafton i Umnäs

AktuelltPosted by Marit Bergfors Sun, October 08, 2017 15:30:38

Berättarafton i Umnäs församlingshem med temat -Skolan 175 år samlade ett 30-tal besökare. Stig Anderback berättade om utställningen -En sagolik skola, som kommer till Västerbottens museum våren 2018.

Den har tidigare visats på Valdemarsudde i Sthlm. En antologi om skolan, skriven av skolfolk från vårt län har tagits fram av Västerbottens hembygdsförbund och ges ut i slutet av året.

Gratianbygdens skolhistoria speglar hur befolkningstalen har förändrats i bygden.

År 1932 fanns 32 fasta skolor och 4 ambulerande i Stensele församling. Av dessa fanns 7 fasta skolor i Gratianbygden. Från år 1997 finns endast skolan i Slussfors. Under utbyggnaden av vattenkraften i området hade ex.vis Ankarsunds och Umnäs skolor vardera 70-talet elever. Utbyggnad av vägar och skolskjutsar och minskad befolkning, från ca 1300 invånare till i dag ca 500, är orsaken.

Många skolminnen berättades,både glada och humoristiska men också sorgliga.

Men det fanns också plats för andra historier som Likheten mellan en man och en hund: -Om Du håller dem i öronen, ser dem djupt i ögonen och pratar långsamt och tydligt, så är det nästan som de förstår vad Du säger...

Siv Grubbström, pensionerad lärare i bygden, läste en tänkvärd dikt om Skolvägen under 1940-talet och Inga-Lisa Örnehult Svaleskog, född 1925, född samma år som Slussfors, hennes hemby, fick sin första fasta skola berättade från sin skoltid. Hon ansåg att det mesta hade förändrats till det bättre för våra barn. Carl-Axel Nordenberg, som började sin lärargärning i Ankarsund i en ny skola med 4 lärare kunde nu, som bofast i byn, uppleva hur avfolkningen förändrat byarna i området.

Servering och lotterier med skänkta vinster bidrog till den goda stämningen liksom allsången med Bert-Ove Lönnback som försångare och Lisbeth Stenvall vid orgeln.

Hembygdsföreningens ordförande Sven-Ola Lönnback avslutade med ett tack till alla som hjälpt till med gåvor och arbete.

• Comments(0)

Fill in only if you are not real